FSSC22000

FSSC 22000 – Food Safety System Certification 22000 to standard bezpieczeństwa żywności ustalający najnowszy system certyfikacji dla producentów Żywności.


Podstawowe informacje o FSSC 22000

FSSC 22000 to nowy schemat certyfikacji stworzony przez grupę roboczą GFSI (Global Food Safety Initiative) czyli przez stowarzyszenie największych producentów żywności na świecie, przedstawicieli sieci handlowych oraz jednostek certyfikacyjnych. System opiera się na integracji normy ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności i ogólnych dostępnych Specyfikacjach (PAS) 220.

Norma ta pozwoliła usunąć rozdrobnienie standardów w branży spożywczej. Powstała w odpowiedzi na obawy największych producentów i dystrybutorów żywności związane z rosnącymi zagrożeniami w produkcji żywności. Zastosowanie FSSC 22000 pozwala ujednolicić działania firm w zakresie systemów zarządzania.

System bezpieczeństwa żywności 22000 (FSSC 22000) został stworzony dla producentów żywności, którzy przetwarzają lub produkują zwierzęce lub łatwopsujące się roślinne produkty, produkty o długim terminie trwałości czy składniki żywności takie jak dodatki funkcjonale, witaminy czy bio-kultury. W odróżnieniu do ISO 22000, standard FSSC 22000 nie obejmuje działalności z zakresu: produkcja pierwotna, gastronomia i catering, transport i magazynowanie, produkcja opakowań i materiałów opakowaniowych, produkcja urządzeń oraz handel i usługi.

FSSC 22000 składa się z czterech części, w których opisane są wymagania i wytyczne:

  • Cześć I – wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz wytyczne dotyczące przygotowania systemu do certyfikacji
  • Cześć II – wymagania dla przeprowadzenia procesu certyfikacji zawierające regulacje dla jednostek certyfikujących oraz Komitetu Harmonizującego
  • Część III – wymagania dla przeprowadzenia procesu akredytacji zawierające regulacje dla jednostek akredytujących
  • Część IV – wymagania dla zarządu firmy

QA Solutions - Aktualności

Klauzula informacyjna zgodna z RODO

Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.

 

Data: 2018-05-25 Czytaj więcej

Eksport świeżych owoców i warzyw

Wyraźnie wzrasta znaczenie Certyfikatu Integrowanej Produkcji Roślin w sprzedaży świeżych owoców i warzyw.

 

Data: 2015-03-04 Czytaj więcej

Chain of Custody wersja 5

Certyfikacja zgodnie z nowym wydaniem Standardu łańcucha dostaw produktów certyfikowanych Global.G.A.P.

Data: 2015-03-03 Czytaj więcej