IFS Food
IFS Food (International Featured Standards Food) to międzynarodowy standard żywności dla oceny dostawców marek własnych handlu detalicznego.
Podstawowe informacje o IFS Food
IFS Food (International Featured Standards Food) jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez przedstawicieli niemieckich i francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów. IFS został opracowany na potrzeby audytowania dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej, od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS. Dotyczy wyłącznie obszarów działalności, w których istnieje zagrożenie zanieczyszczenia produktów, a więc producentów żywności i firm przetwarzających i/lub pakujących produkty spożywcze. IFS Food nie stosuje się do:
- importerów i eksporterów,
- transportu żywności,
- magazynowania i dystrybucji.
Standard IFS stawia wymogi w zakresie GMP, GHP oraz wymagania HACCP z elementami systemu zarządzania oraz określa zasady audytowania. W celu uzyskaniu certyfikatu IFS, należy wykazać się wdrożonym systemem HACCP, udokumentowaniem pochodzenia wszystkich surowców, zdefiniowanymi procesami zachodzącymi w organizacji oraz zgodnością działań ze wszystkimi wymaganiami prawnymi i klienta.
Standard IFS składa się z 4 części:
- Protokół z audytu – ocena audytu, przeprowadzenie audytu, poszczególne kroki zmierzające do wystawienia certyfikatu itp.
- Wymagania techniczne – lista wymagań ujęta w 6 rozdziałach:
- Odpowiedzialność Wyższego Kierownictwa;
- System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności;
- Zarządzanie zasobami;
- Proces planowania i produkcji;
- Pomiary, Analizy, Doskonalenie;
- Obrona żywności i inspekcje zewnętrzne.
- Wymagania dotyczące Jednostek Akredytujących, Jednostek Certyfikujących i Audytorów
- Istota relacjonowania – sprawozdanie, plan działań, certyfikat itp.
Więcej informacji na temat standardu IFS Food znajdą Państwo na oficjalnej stronie internetowej
QA Solutions - Aktualności
BRC wersja 8

Od 1 lutego 2019 roku obowiązuje nowe wydanie standardu BRC – wersja 8.
Zgłoszenia Integrowana Produkcja Roślin

Od 01.01.2019 nastąpiła zmiana terminu zgłoszenia do certyfikacji Integrowanej Produkcji Roślin.
Polityka prywatności Czytaj więcej
Klauzula informacyjna

Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.