Korzyści z wdrożenia

Zastosowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności przez organizację funkcjonującą na rynku żywnościowym jest przydatnym narzędziem do zapewnienia zgodności z wymaganiami określonymi w prawie żywnościowym. Obecnie firmy spożywcze muszą utrzymywać jednocześnie kilka standardów, mimo że wymagania w nich opisane często wzajemnie się pokrywają. ISO 22000 jest narzędziem, które pozwala na ujednolicenie tych wymagań, co w konsekwencji pozwala firmom oszczędzić pieniądze i czas potrzebny na utrzymanie różnych systemów.

Korzyści z wdrożenia ISO 22000:2005:

  • wykazanie zgodności z prawem żywnościowym,
  • obniżenie kosztów realizacji wymagań systemu bezpieczeństwa żywności w zgodzie z innymi
    standardami w zakresie bezpieczeństwa żywności (np. IFS,  BRC ),
  • ułatwienie pozyskiwania środków pomocowych z funduszy Unii Europejskiej,
  • zwiększenie zaufania klientów i kontrahentów,
  • poprawa organizacji pracy i komunikacji wewnątrz firmy,
  • usprawnione zarządzanie firmy,
  • wzrost konkurencyjności na rynkach krajowych i zagranicznych,
  • uporządkowanie działań organizacji,
  • redukcja kosztów - wzrost efektywności,
  • ochrona interesów Państwa organizacji oraz konsumenta poprzez wytwarzanie wyrobów bezpiecznych
    dla zdrowia,
  • ciągłe doskonalenie systemu - rozwój organizacji,
  • wartość dodana pozostawiona przez kompetentnych audytorów.

QA Solutions - Aktualności

BRC wersja 8

 Od 1 lutego 2019 roku obowiązuje nowe wydanie standardu BRC – wersja 8.

Data: 2019-02-20 Czytaj więcej

Zgłoszenia Integrowana Produkcja Roślin

Od 01.01.2019 nastąpiła zmiana terminu zgłoszenia do certyfikacji Integrowanej Produkcji Roślin.

Data: 2019-01-31 Czytaj więcej

Polityka prywatności Czytaj więcej

Klauzula informacyjna

Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.

Czytaj więcej