HACCP

Podstawowe informacje o systemie HACCP

System HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) wraz z Dobrą Praktyką Produkcyjną (GMP) i Dobrą Praktyką Higieniczną (GHP) należą do wytycznych o ogólnoświatowym zasięgu, opracowanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w ramach Kodeksu Żywienia (z łacińskiego Codex Alimentarius). System HACCP opiera się na prewencji, a nie na kontroli po fakcie. Zakłada, że potencjalne zagrożenia i nieprawidłowości, zostaną zidentyfikowane przed lub podczas procesu przetwórczego, zawsze na czas, tak aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zagrożenia.

Na świecie wytyczne te mają charakter dobrowolny i adresowane są zarówno bezpośrednio do producentów żywności, jak i do krajowych służb nadzoru lub władz, jako wzorzec stawianych wymagań.

W Polsce zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 od 1 stycznia 2006r. wdrożenie systemu HACCP jest obowiązkowe we wszystkich przedsiębiorstwach sektora spożywczego uczestniczących w jakimkolwiek etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, tj. produkcji, dystrybucji, magazynowania, handlu, transportu oraz gastronomi, z wyłączeniem jedynie podstawowej produkcji rolnej.


Dla kogo jest ten standard? -

Zakres zastosowania systemu HACCP obejmuje wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego uczestniczące w jakimkolwiek etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, tj. produkcji, dystrybucji, magazynowania, handlu, transportu oraz gastronomi, z wyłączeniem jedynie podstawowej produkcji rolnej.

Jak wygląda proces certyfikacji? +
Ile kosztuje certyfikacja? +
Jak długo ważny jest certyfikat? +
Gdzie można sprawdzić ważność certyfikatu? +
Czy można przeprowadzić audyt wraz z innymi audytami? +

Korzyści z certyfikowania HACCP:

  • Zapewnienie spełnienia oczekiwań klientów, dające gwarancję produktu o wysokiej jakości;
  • Podnoszenie świadomości personelu oraz zwiększenie zaangażowania pracowników na wszystkich poziomach organizacyjnych;
  • Możliwość szybkiego oraz bezpiecznego wprowadzania zmian;
  • Szybsze i poprawne prowadzenie kontroli procesów produkcyjnych;
  • Spełnienie wymagań prawa żywnościowego;
  • Obniżenie kosztów działalności.

1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa

Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu odpowiedniego dobrania standardu lub systemu z naszej oferty. W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.

2. Wypełnienie formularza aplikacyjnego

Formularz aplikacyjny dostępny jest do pobrania po prawej stronie (pod nagłówkiem "POBIERZ PLIKI"). Wypełniony formularz należy przesłać mailowo do pracownika naszego działu. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty.

Formularze aplikacyjne pozostałych standardów dostępne są do pobrania na stronie: http://qasolutions.pl/pl/oferta.

3. Oferta i podpisanie umowy

Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu certyfikacji.

4. Planowanie audytu

Audyt przeprowadzany jest w formie zapowiedzianej. Termin audytu ustalany jest w porozumieniu z Państwem.

5. Audyt

Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.

6. Raport z audytu i zamknięcie niezgodności

Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo wykaz stwierdzonych niezgodności z terminem maksymalnie 28 dni od daty audytu na ich zamknięcie i przesłanie stosownych dowodów.

7. Decyzja certyfikacyjna

Całość dokumentacji audytowej podlega przeglądowi technicznemu w Jednostce Certyfikującej, w wyniku której zostaje podjęta decyzja o wyniku procesu certyfikacji. W przypadku pozytywnej decyzji zostaje wydany certyfikat.

Pobierz pliki