QS

Podstawowe informacje o systemie QS

System QS narodził się w 2001 r. wraz z definicją wytycznych dla sektora mięsnego, ale program stopniowo rozwijał się, obejmując również certyfikację sektora owoców i warzyw oraz sektora pasz dla zwierząt.

Certyfikat QS jest wymagany przez niemieckie sieci dystrybucyjne w celu zagwarantowania jakości produktów i zapewnienia bazy produkcyjnej zdolnej do zaspokojenia potrzeb Dystrybucji.

Jest to rodzaj certyfikacji B2C (business to consumer), która jest komunikowana konsumentowi za pomocą logo, które jest widoczne bezpośrednio na etykiecie.

Członkostwo w programie QS zobowiązuje producentów do poddania się inspekcji przez uznaną jednostkę certyfikującą.

Kluczowe elementy standardu QS to:

  • Pionowy system zapewnienia jakości (od fazy rolniczej do sprzedaży/dystrybucji gotowego produktu);
  • Używanie logo QS w celu jednoznacznej identyfikacji certyfikowanego produktu;
  • Kontrola całego procesu produkcji;
  • Centralna baza danych, w której rejestrowane są wszystkie firmy podlegające kontrolom i wszystkie wyniki kontroli przeprowadzanych przez różne jednostki certyfikujące;
  • System sankcji;
  • Program monitorowania
  • Niezależne audyty przeprowadzane przez jednostki certyfikujące uznawane przez QS;
  • System zarządzania kryzysowego;
  • System dokumentacji dotyczącej identyfikowalności i kontroli procesu produkcji każdej fazy.

Sercem certyfikacji QS jest działalność w zakresie zapewnienia jakości prowadzona na wszystkich etapach łańcucha produkcyjnego, ze szczególnym uwzględnieniem:

  • Bezpieczeństwa żywności i bezpieczeństwa pasz dla zwierząt gospodarskich;
  • Obowiązkowych wymagań (europejskie przepisy dotyczące żywności, przepisy dotyczące higieny, dobrostanu zwierząt itp.);
  • Dodatkowych wymagań do tych ustanowionych przez prawo;
  • Program monitorowania salmonelli (drób i trzoda chlewna);
  • Monitoring antybiotyków,
  • Obecność substancji niepożądanych w paszach;
  • Monitorowanie pozostałości środków ochrony roślin.

Zachęcamy do zapoznania się ze stroną standardu, na której znajdą Państwo dodatkowe materiały informacyjne:

www.q-s.de/en/

Dla kogo jest ten standard? -

Standard dedykowany jest dla przedsiębiorstw sektora mięsnego, pasz dla zwierząt oraz owoców i warzyw w całym łańcuchu dostaw tj. producenci, hurtownicy, przetwórnie, przewoźnicy, koordynatorzy.

Jak wygląda proces certyfikacji? +
Ile kosztuje certyfikacja? +
Jak długo ważny jest certyfikat? +
Gdzie można sprawdzić ważność certyfikatu? +
Czy można przeprowadzić audyt wraz z innymi audytami? +

Korzyści z certyfikowania QS:

  • Dostęp do nowych rynków zbytu –  głównie rynku niemieckiego;
  • Zapewnienie oczekiwanej jakości produktów spożywczych od gospodarstwa rolnego aż do dystrybucji;
  • Możliwość umieszczenia logo QS na opakowaniu produktu przekłada się na wzrost zaufania konsumentów;
  • Spełnienie oczekiwań dużych sieci handlowych.

1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa

Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu odpowiedniego dobrania standardu lub systemu z naszej oferty. W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.

2. Wypełnienie formularza aplikacyjnego

Formularz aplikacyjny dostępny jest do pobrania po prawej stronie (pod nagłówkiem "POBIERZ PLIKI"). Wypełniony formularz należy przesłać mailowo do pracownika naszego działu. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty.

Formularze aplikacyjne pozostałych standardów dostępne są do pobrania na stronie: http://qasolutions.pl/pl/oferta.

3. Oferta i podpisanie umowy

Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu certyfikacji.

4. Planowanie audytu

Audyt przeprowadzany jest w formie zapowiedzianej. Termin audytu ustalany jest w porozumieniu z Państwem.

5. Audyt

Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.

6. Raport z audytu i zamknięcie niezgodności

Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo wykaz stwierdzonych niezgodności z terminem maksymalnie 28 dni od daty audytu na ich zamknięcie i przesłanie stosownych dowodów.

7. Decyzja certyfikacyjna

Całość dokumentacji audytowej podlega przeglądowi technicznemu w Jednostce Certyfikującej, w wyniku której zostaje podjęta decyzja o wyniku procesu certyfikacji. W przypadku pozytywnej decyzji zostaje wydany certyfikat.