TPCP
Program certyfikacji przez stronę trzecią na zgodność z wymaganiami FSMA określonymi przez FDA względem żywności wprowadzanej na rynek Stanów Zjednoczonych.
Podstawowe informacje o TPCP
Standard skierowany do firm eksportujących żywność do USA,opracowany zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności (Food Safety Modernization Act - FSMA).
KLUCZOWE ASPEKTY
- Standard ma zastosowanie dla prawie wszystkich firm podlegających jurysdykcji FDA począwszy od produkcji podstawowej (np. świeże owoce i warzywa oraz związana z nimi działalność przetwórcza) kończąc na produkcji szeroko pojętej żywności przetworzonej.
- Standard jest regulowany przez Kodeks Przepisów Federalnych - 21 część 1 podrozdział M i obejmuje dobrowolną certyfikację systemu bezpieczeństwa żywności firmy dla różnych sektorów:
- 21 CFR 112 - norma dotycząca bezpieczeństwa produktów, mająca zastosowanie do świeżych owoców i warzyw, sortowanych i pakowanych bez zmiany ich stanu fizycznego,
- 21 CFR 117 - odnosi się do kontroli zapobiegawczych żywności dla ludzi i ma zastosowanie do produktów przetworzonych,
- 21 CFR 101 - dodatkowe wymagania w zakresie etykietowania oraz 21 CFR 130 w przypadku produktów mlecznych, mające zastosowanie do konkretnych produktów objętych dodatkowymi przepisami.
- Działania weryfikacyjne mają na celu ocenę zgodności planu bezpieczeństwa żywności i jego stosowania w zakładzie.
- Wszystkie audyty na zgodność ze standardem TPCP są przeprowadzane w formie niezapowiedzianej w ciągu 30-dniowego okna audytowego.
KORZYŚCI Z CERTYFIKACJI
- Firma posiadająca certyfikat na zgodność z TPCP może uzyskać dostęp do rynku amerykańskiego w sposób proaktywny, udostępniając importerom, którzy już przystąpili do programu VQIP (Voluntary Qualified Importer Program), akredytowany certyfikat potwierdzający zgodność z obowiązującymi przepisami, ułatwiając proces importu i kwalifikując się jako dostawca o wysokim poziomie wiarygodności.
- Korzyści na poziomie celnym, tj. przyśpieszony proces odprawy celnej i zmniejszona liczba analiz w urzędzie celnym przed zwolnieniem produktów.
- Mniejsze ryzyko kontroli przeprowadzanej w zakładzie produkcyjnym bezpośrednio przez urzędników FDA – kontrole realizowane są zgodnie z poziomem ryzyka, który dla firm certyfikowanych na zgodność ze standardem TPCP automatycznie staje się niższy.
QA Solutions - Aktualności
IFS Food wersja 8
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8 wersję standardu IFS Food.
FSSC 22000 wersja 6
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000.
Polityka prywatności Czytaj więcej
Klauzula informacyjna
Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.