Audyty drugiej strony

Audyty drugiej strony - audyty dostawców 

Celem audytu jest zweryfikowanie, czy poszczególni dostawcy posiadają wystarczającą infrastrukturę i technologię, kwalifikacje personelu oraz inne zasoby, aby wytwarzać wyroby bezpieczne, powtarzalnej jakości, zgodne z określonymi wymaganiami i specyfikacjami.

Najważniejszą zaletą audytu przeprowadzonego przez zewnętrzną jednostkę jest możliwość obiektywnego spojrzenia na realizowane działania oraz określenie, czy obecna dokumentacja i personel zapewniają właściwą realizację zadań. Dodatkowym elementem, na który zwraca się dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym.

Potwierdzenie zgodności audytowanych dostawców w zakresie określonych wymagań przez niezależną jednostkę będzie podstawą ich kwalifikacji oraz dostarczy informacji do dalszego doskonalenia.

Audyty dostawców często są również realizowane w reakcji na powtarzające się reklamacje względem dostaw od poszczególnych dostawców w celu zidentyfikowania prawdziwej przyczyny występowania niezgodności i oceny realizacji działań prowadzonych przez dostawcę.


Dla kogo jest ten audyt? -

Audyty drugiej strony przeprowadzane są na zlecenie firm produkcyjnych oraz sieci handlowych.

Jak wygląda proces? +
Ile kosztuje audyt? +

Korzyści z certyfikacji:

  • Weryfikacja i ocena przez niezależną jednostkę, w pełni obiektywny sposób dostawcy poddanego audytowi;
  • Zlecenie procesu realizacji audytu zewnętrznemu podmiotowi pozwala zaoszczędzić czas pracowników do realizacji tych zadań;
  • Szczegółowy raport z audytu daje obraz zakładu produkcyjnego dostawcy i pozwala wyznaczać dalsze kierunki współpracy.


1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa

Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu przekazania informacji niezbędnych do przygotowania oferty. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty. Prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.

2. Oferta i podpisanie umowy

Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu planowania audytu.

3. Planowanie audytu

Audyty odbywają się w formie zapowiedzianej lub w szczególnych przypadkach w formie niezapowiedzianej w wyznaczonym uprzednio przedziale czasowym.

4. Audyt

Audytu przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.

5. Raport z audytu

Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo raport w formacie uzgodnionym na etapie ofertowania, który spełnia wymagania dotyczące kwalifikacji dostawców opisane w standardach BRCGS Food oraz IFS Food.