Celem audytu jest zweryfikowanie, czy poszczególni dostawcy posiadają wystarczającą infrastrukturę i technologię, kwalifikacje personelu oraz inne zasoby, aby wytwarzać wyroby bezpieczne, powtarzalnej jakości, zgodne z określonymi wymaganiami i specyfikacjami.
Najważniejszą zaletą audytu przeprowadzonego przez zewnętrzną jednostkę jest możliwość obiektywnego spojrzenia na realizowane działania oraz określenie, czy obecna dokumentacja i personel zapewniają właściwą realizację zadań. Dodatkowym elementem, na który zwraca się dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym.
Potwierdzenie zgodności audytowanych dostawców w zakresie określonych wymagań przez niezależną jednostkę będzie podstawą ich kwalifikacji oraz dostarczy informacji do dalszego doskonalenia.
Audyty dostawców często są również realizowane w reakcji na powtarzające się reklamacje względem dostaw od poszczególnych dostawców w celu zidentyfikowania prawdziwej przyczyny występowania niezgodności i oceny realizacji działań prowadzonych przez dostawcę.
Audyty drugiej strony przeprowadzane są na zlecenie firm produkcyjnych oraz sieci handlowych.
Korzyści z certyfikacji:
1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa
Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu przekazania informacji niezbędnych do przygotowania oferty. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty. Prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.
2. Oferta i podpisanie umowy
Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu planowania audytu.
3. Planowanie audytu
Audyty odbywają się w formie zapowiedzianej lub w szczególnych przypadkach w formie niezapowiedzianej w wyznaczonym uprzednio przedziale czasowym.
4. Audyt
Audytu przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.
5. Raport z audytu
Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo raport w formacie uzgodnionym na etapie ofertowania, który spełnia wymagania dotyczące kwalifikacji dostawców opisane w standardach BRCGS Food oraz IFS Food.