BRCGS Food

Podstawowe informacje o Systemie Zarządzania BRCGS Food

BRCGS Global Standard For Food Safety jest międzynarodowym standardem żywności. Forma i treść standardu są zaprojektowane tak, aby można było ocenić dostawcę w jego siedzibie (system zarządzania, procedury) przez audytora, standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa żywności oraz monitorując procesy i procedury.

Standard sumuje wymagania zawarte w normie ISO 9001, Codex Alimentarius, GMP i GHP oraz definiuje wymagania, które muszą zagwarantować bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. 

Audytowanie zakładu zgodnie ze standardem BRC prowadzi się wg listy kontrolnej (przez jednostki certyfikujące), która określa, czy i jak efektywnie producent spełnia wymagania w następujących obszarach:

  • Zaangażowanie najwyższego kierownictwa;
  • Plan Bezpieczeństwa Żywności HACCP;
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności;
  • Standardy dotyczące Zakładu;
  • Kontrola produktu;
  • Kontrola procesu;
  • Personel;
  • Strefy produkcyjne wysokiego ryzyka, wysokiej ostrożności i niechłodzone, wymagające wysokiej ostrożności;
  • Wymagania dotyczące produktów będących przedmiotem handlu – opcjonalne.


Zachęcamy do zapoznania się ze stroną standardu, na której znajdą Państwo dodatkowe materiały informacyjne:
BRCGS.com


Dla kogo jest ten standard? -

Wszyscy producenci środków spożywczych zaopatrujący sprzedawców detalicznych oraz hurtowników w marki handlowe. BRCGS Food znajduje zastosowanie w produkcji wszystkich artykułów spożywczych, za wyjątkiem produkcji pierwotnej.

Jak wygląda proces certyfikacji? +
Ile kosztuje certyfikacja BRCGS? +
Jak długo ważny jest certyfikat? +
Gdzie można sprawdzić ważność certyfikatu? +
Czy można przeprowadzić audyt BRCGS Food wraz z innymi audytami? +

Posiadanie certyfikowanego systemu wg BRCGS Food jest wymogiem dostarczania wyrobów m.in. do brytyjskich międzynarodowych sieci handlowych.

Korzyści z certyfikowania BRCGS Food:

  • Otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi lub wzmocnienie tej współpracy;
  • Spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa;
  • Eliminacja zbyt dużej liczby audytów w zakładach spożywczych;
  • Potwierdzenie wdrożenia systemu HACCP oraz systemu zarządzania jakością;
  • Zapewnienie ciągłego doskonalenia przez możliwość obserwacji wszelkich działań i wprowadzaniu korekty niezgodności;
  • Obniżenie kosztów poprzez systematyczne działania zapobiegawcze;
  • Poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie potwierdzenia o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości;
  • Zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących, dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze.

1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa

Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu odpowiedniego dobrania standardu lub systemu z naszej oferty. W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.

2. Wypełnienie formularza aplikacyjnego

Formularz aplikacyjny dostępny jest do pobrania po prawej stronie (pod nagłówkiem "POBIERZ PLIKI"). Wypełniony formularz należy przesłać mailowo do pracownika naszego działu. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty.

Formularze aplikacyjne pozostałych standardów dostępne są do pobrania na stronie: http://qasolutions.pl/pl/oferta.

3. Oferta i podpisanie umowy

Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu certyfikacji.

4. Planowanie audytu

W zależności od Państwa preferencji audyt może zostać przeprowadzony w formie zapowiedzianej lub niezapowiedzianej. Termin audytu zapowiedzianego ustalany jest w porozumieniu z Państwem, natomiast w przypadku audytu niezapowiedzianego informujemy Państwa jedynie o przedziale czasowym, w którym zgodnie z wymaganiami standardu, audyt powinien zostać przeprowadzony. Standard BRCGS Food wymaga przeprowadzenia przynajmniej jednego audytu niezapowiedzianego w 3-letnim cyklu certyfikacji.

5. Audyt

Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.

6. Raport z audytu i zamknięcie niezgodności

Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo wykaz stwierdzonych niezgodności z terminem maksymalnie 28 dni od daty audytu na ich zamknięcie i przesłanie stosownych dowodów.

7. Decyzja certyfikacyjna

Całość dokumentacji audytowej podlega przeglądowi technicznemu w Jednostce Certyfikującej, w wyniku której zostaje podjęta decyzja o wyniku procesu certyfikacji. W przypadku pozytywnej decyzji zostaje wydany certyfikat.

Pobierz pliki