Prawie 80% firm posiada słabe ogniwa w systemie zabezpieczeń produkcji (Food Defence), umożliwiające intencjonalne skażenie produktu, dlatego standardy sieciowe (IFS, BRCGS, FSSC 22000) kładą coraz większy nacisk na wymagania dotyczące zabezpieczeń firm i świadomość pracujących w nich ludzi.
Postępowanie w sytuacjach kryzysowych oraz zapewnienie skutecznych działań w przypadku konieczności wycofania wyrobu z rynku jest jednym z głównych kierunków działań zapewniających stabilne funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W dobie aktualnej sytuacji społeczno-ekonomicznej nacisk ten powinien być jeszcze większy.
Prawidłowo zaplanowane i zrealizowane zabezpieczenia w zakresie ochrony produktów przed celowym skażeniem stanowią ważny element budowania pozycji firmy na rynku jako zaufanego dostawcy bezpiecznych produktów.
Wychodząc naprzeciw potrzebom klienta stworzyliśmy program niezapowiedzianych audytów Food Defence, mających na celu weryfikację przygotowania firmy do ochrony przed celowym działaniem zagrażającym bezpieczeństwu produktu.
Audyty zabezpieczeń zakładu (Food Defence) dedykowane są głównie przedsiębiorstwom przetwórstwa żywności oraz produkcji opakowań.
Korzyści z przeprowadzenia certyfikacji:
1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa
Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu przekazania informacji niezbędnych do przygotowania oferty. Prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.
2. Oferta i podpisanie umowy
Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu planowania audytu.
3. Planowanie audytu
Istnieją dwa warianty realizacji audytu zabezpieczeń zakładu. Pierwszy wariant zakłada, że audyt przeprowadzany jest w formie niezapowiedzianej w określonym przedziale czasowym. W drugim wariancie informacją o audycie dysponuje jedna, wyznaczona osoba z firmy. Wybór wariantu realizacji audytu zależy od woli klienta.
4. Audyt
Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.
5. Raport z audytu
Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo raport zawierający analizę stopnia spełnienia wymagań Food Defence, m.in.: analizę skuteczności działania firmy ochroniarskiej, szybkości reakcji twoich pracowników na obecność „nieproszonego gościa”, skuteczności stosowania wewnętrznych procedur oraz dokumentację zdjęciową słabych ogniw.