IFS Food

Podstawowe informacje o IFS Food

IFS Food jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez przedstawicieli niemieckich i francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów. IFS został opracowany na potrzeby oceny dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej, od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS. Dotyczy wyłącznie obszarów działalności, w których istnieje zagrożenie zanieczyszczenia produktów, a więc producentów żywności i firm przetwarzających i/lub pakujących produkty spożywcze. 

Standard IFS Food nie ma zastosowania względem:

  • importerów i eksporterów,
  • transportu żywności,
  • magazynowania i dystrybucji.

Audyt na zgodność ze standardem IFS Food jest przeprowadzany zgodnie z  listą wymagań ujętej w 6 rozdziałach:

  • Zarządzanie i zaangażowanie;
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności;
  • Zarządzanie zasobami;
  • Procesy operacyjne;
  • Pomiary, analizy, doskonalenie;
  • Plan obrony żywności (Food Defence Plan). 


Więcej informacji na temat standardu IFS Food znajdą Państwo na oficjalnej stronie internetowej standardu.

Dla kogo jest ten standard? -

Wszyscy producenci środków spożywczych zaopatrujący sprzedawców detalicznych oraz hurtowników w marki handlowe. Standard znajduje zastosowanie w produkcji wszystkich artykułów spożywczych, za wyjątkiem produkcji pierwotnej.

Jak wygląda proces certyfikacji? +
Ile kosztuje certyfikacja? +
Jak długo ważny jest certyfikat? +
Gdzie można sprawdzić ważność certyfikatu? +
Czy można przeprowadzić audyt wraz z innymi audytami? +

Posiadanie certyfikowanego systemu wg IFS Food jest wymogiem dostarczania wyrobów m.in. do niemieckich i francuskich międzynarodowych sieci handlowych.

Korzyści z certyfikowania IFS Food:

  • Otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi lub wzmocnienie tej współpracy;
  • Spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa;
  • Eliminacja zbyt dużej liczby audytów w zakładach spożywczych;
  • Potwierdzenie wdrożenia systemu HACCP oraz systemu zarządzania jakością;
  • Zapewnienie ciągłego doskonalenia przez możliwość obserwacji wszelkich działań i wprowadzaniu korekty niezgodności;
  • Obniżenie kosztów poprzez systematyczne działania zapobiegawcze;
  • Poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie potwierdzenia o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości;
  • Zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących, dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze.

1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa

Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu odpowiedniego dobrania standardu lub systemu z naszej oferty. W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.

2. Wypełnienie formularza aplikacyjnego

Formularz aplikacyjny dostępny jest do pobrania po prawej stronie (pod nagłówkiem "POBIERZ PLIKI"). Wypełniony formularz należy przesłać mailowo do pracownika naszego działu. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty.

Formularze aplikacyjne pozostałych standardów dostępne są do pobrania na stronie: http://qasolutions.pl/pl/oferta.

3. Oferta i podpisanie umowy

Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu certyfikacji.

4. Planowanie audytu

W zależności od Państwa preferencji audyt może zostać przeprowadzony w formie zapowiedzianej lub niezapowiedzianej. Termin audytu zapowiedzianego ustalany jest w porozumieniu z Państwem, natomiast w przypadku audytu niezapowiedzianego informujemy Państwa jedynie o przedziale czasowym, w którym zgodnie z wymaganiami standardu, audyt powinien zostać przeprowadzony. Standard IFS Food wymaga przeprowadzenia przynajmniej jednego audytu niezapowiedzianego w 3-letnim cyklu certyfikacji.

5. Audyt

Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.

6. Raport z audytu i zamknięcie niezgodności

Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo wykaz stwierdzonych niezgodności z terminem maksymalnie 28 dni od daty audytu na ich zamknięcie i przesłanie stosownych dowodów.

7. Decyzja certyfikacyjna

Całość dokumentacji audytowej podlega przeglądowi technicznemu w Jednostce Certyfikującej, w wyniku której zostaje podjęta decyzja o wyniku procesu certyfikacji. W przypadku pozytywnej decyzji zostaje wydany certyfikat.

Pobierz pliki