IFS Food jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez przedstawicieli niemieckich i francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów. IFS został opracowany na potrzeby oceny dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej, od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS. Dotyczy wyłącznie obszarów działalności, w których istnieje zagrożenie zanieczyszczenia produktów, a więc producentów żywności i firm przetwarzających i/lub pakujących produkty spożywcze.
Standard IFS Food nie ma zastosowania względem:
Audyt na zgodność ze standardem IFS Food jest przeprowadzany zgodnie z listą wymagań ujętej w 6 rozdziałach:
Więcej informacji na temat standardu IFS Food znajdą Państwo na oficjalnej stronie internetowej standardu.
Wszyscy producenci środków spożywczych zaopatrujący sprzedawców detalicznych oraz hurtowników w marki handlowe. Standard znajduje zastosowanie w produkcji wszystkich artykułów spożywczych, za wyjątkiem produkcji pierwotnej.
Posiadanie certyfikowanego systemu wg IFS Food jest wymogiem dostarczania wyrobów m.in. do niemieckich i francuskich międzynarodowych sieci handlowych.
Korzyści z certyfikowania IFS Food:
1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa
Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu odpowiedniego dobrania standardu lub systemu z naszej oferty. W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.
2. Wypełnienie formularza aplikacyjnego
Formularz aplikacyjny dostępny jest do pobrania po prawej stronie (pod nagłówkiem "POBIERZ PLIKI"). Wypełniony formularz należy przesłać mailowo do pracownika naszego działu. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty.
Formularze aplikacyjne pozostałych standardów dostępne są do pobrania na stronie: http://qasolutions.pl/pl/oferta.
3. Oferta i podpisanie umowy
Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu certyfikacji.
4. Planowanie audytu
W zależności od Państwa preferencji audyt może zostać przeprowadzony w formie zapowiedzianej lub niezapowiedzianej. Termin audytu zapowiedzianego ustalany jest w porozumieniu z Państwem, natomiast w przypadku audytu niezapowiedzianego informujemy Państwa jedynie o przedziale czasowym, w którym zgodnie z wymaganiami standardu, audyt powinien zostać przeprowadzony. Standard IFS Food wymaga przeprowadzenia przynajmniej jednego audytu niezapowiedzianego w 3-letnim cyklu certyfikacji.
5. Audyt
Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.
6. Raport z audytu i zamknięcie niezgodności
Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo wykaz stwierdzonych niezgodności z terminem maksymalnie 28 dni od daty audytu na ich zamknięcie i przesłanie stosownych dowodów.
7. Decyzja certyfikacyjna
Całość dokumentacji audytowej podlega przeglądowi technicznemu w Jednostce Certyfikującej, w wyniku której zostaje podjęta decyzja o wyniku procesu certyfikacji. W przypadku pozytywnej decyzji zostaje wydany certyfikat.