BRC Food
BRC Global Standard - For Food Safety określa wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność, która dostarczana jest do sieci supermarketów.
Podstawowe informacje o Systemie Zarządzania BRC Global Standard - Food
BRC Global Standard - For Food Safety jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium).
Forma i treść standardu są zaprojektowane tak, aby można było ocenić dostawcę w jego siedzibie (jego system zarządzania, procedury) przez audytora, standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa żywności oraz monitorując procesy i procedury.
Standard BRC sumuje wymagania zawarte w normie ISO 9001, Codex Alimentarius, GMP i GHP oraz definiuje wymagania, które muszą zagwarantować bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. Dodatkowym elementem, na który zwraca się dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym.
Audytowanie zakładu zgodnie ze standardem BRC prowadzi się wg Checklisty (przez jednostki certyfikujące), która określa, czy i jak efektywnie producent spełnia wymagania techniczne i opracowane dokumenty BRC w następujących obszarach:
- Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie - wdrożenie wg normy ISO 9001 (Polityka Jakości, Cele i zadania, zapewnienie zasobów, przegląd kierownictwa, analiza danych i doskonalenie systemu).
- Plan Bezpieczeństwa Żywności HACCP - wdrożenie zgodnie z wymaganiami Codex Alimentarius (Analiza zagrożeń, monitorowanie CCP / CP i procesu technologicznego, specyfikacje surowców i opakowań, nadzór nad środowiskiem produkcyjnym, maszynami, transportem, wodą, szkodnikami, personelem), Programy wstępne.
- System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności - wdrożenie wg normy ISO 9001 (Księga Jakości, nadzór nad dokumentacja, zapisami, przeprowadzanie audytów, specyfikacje, prowadzenie działań korygujących, reklamacje, skargi, sposób postępowania z wyrobem niezgodnym, wycofanie wyrobu, zarządzanie incydentami).
- Standardy Zakładu - wdrożenie zasad GMP i GHP (konstrukcja budynków, bezpieczeństwo zakładu, przepływ wyrobu, maszyny, urządzenia, woda, lód, powietrze, konserwacje, sprzątanie, odpady, szkodniki, magazynowanie, działania logistyczne, wykrywanie metali).
- Kontrola produktu - projekt produktu oraz jego rozwój, zarządzanie alergenami, pakowanie wyrobu, plany kontroli i badań dostaw, kontrola w toku procesu produkcji oraz wyrobu gotowego przez zakładowe laboratorium, określenie kryteriów zwalniania wyrobu do obrotu handlowego, określenie trybu postępowania z wyrobem niezgodnym ze specyfikacją.
- Kontrola Procesu - kontrola operacji, kontrola ilości, kalibracja i kontrola przyrządów do monitorowania i pomiarów wyposażeniem.
- Kontrola Personelu - szkolenie personelu, kontrolowanie higieny personelu, badania medyczne, stosowanie odzieży ochronnej, higiena pomieszczeń socjalnych.
Więcej informacji na temat standardu BRC znajdą Państwo na oficjalnej stronie https://brc.org.uk/
QA Solutions - Aktualności
IFS Food wersja 8
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8 wersję standardu IFS Food.
FSSC 22000 wersja 6
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000.
Polityka prywatności Czytaj więcej
Klauzula informacyjna
Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.