FSSC 22000 wersja 6
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000.
Zaktualizowana wersja standardu FSSC 22000 została wprowadzona głównie ze względu na:
• Zintegrowanie z wymaganiami normy ISO 22003-1:2022,
• Wzmocnienie wymagań w celu wsparcia organizacji w ich wkładzie w osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ,
• Uwzględnienie informacji zwrotnych z ankiety dotyczącej rozwoju wersji 6, w której otrzymano prawie 2000 odpowiedzi.
Najistotniejsze zmiany w zaktualizowanej wersji standardu obejmują następujące zagadnienia:
• Dostosowanie kategorii łańcucha żywnościowego zgodnie z normą ISO 22003-1:2022.
• Rozszerzono zakres o działalność handlową i brokerską (FII) natomiast usunięto z programu zakres dedykowany dla gospodarstw rolnych oraz moduł FSSC 22000-jakość.
• Integracja wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności i kultury jakości.
• Wprowadzono nowe wymagania dotyczące kontroli jakości, strat i odpadów żywnościowych oraz zarządzania wyposażeniem.
• Wzmocniono dodatkowe wymagania w części 2 programu, w tym między innymi dotyczących zarządzania alergenami i monitorowania środowiska.
• Zmodyfikowano i doprecyzowano wymagania dotyczące procesu certyfikacji.
• Dodanie kodu QR na certyfikatach FSSC 22000 w celu poprawy identyfikowalności.
Wersja 6 standardu będzie miała 12-miesięczne okno przejściowe, aby umożliwić organizacjom przygotowanie się do certyfikacji na zgodność z nową wersją.
Pierwsze audyty wg wersji 6 rozpoczną się od 1 kwietnia 2024 roku, a wszystkie organizacje muszą ukończyć audyt aktualizacyjny w wersji 6 do 31 marca 2025 roku.
QA Solutions - Aktualności
IFS Food wersja 8
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8 wersję standardu IFS Food.
FSSC 22000 wersja 6
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000.
Polityka prywatności Czytaj więcej
Klauzula informacyjna
Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.