Najnowsza edycja BRCGS Global Standard For Food Safety została opublikowana 1 sierpnia 2022 roku, natomiast obowiązuje od 1 lutego 2023 roku (6-cio miesięczny okres przejściowy).
Nowa wersja standardu skupia się na rozwoju najlepszych praktyk w zakresie wymogów kultury bezpieczeństwa żywności oraz autentyczności produktów. Wiele z wymagań zostało doprecyzowane w celu lepszego zrozumienia i łatwiejszego wdrożenia dla certyfikowanych firm.
Przedsiębiorstwa certyfikowane w zakresie BRCGS Food powinny zwrócić uwagę na wprowadzenie zmian w kodowaniu kolorami niektórych wymagań i związane z tym różnice w audytowaniu zakładu.
Istotną zmianą w wydaniu 9 standardu jest wprowadzenie audytów niezapowiedzianych obowiązkowych co 3 lata.
Jeżeli chcą Państwo dowiedzieć się więcej na temat zmian wprowadzonych w najnowszym wydaniu standardu BRCGS Food, zapraszamy do kontaktu.