Korzyści z wdrożenia
Zastosowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności przez organizację funkcjonującą na rynku żywnościowym jest przydatnym narzędziem do zapewnienia zgodności z wymaganiami określonymi w prawie żywnościowym. Obecnie firmy spożywcze muszą utrzymywać jednocześnie kilka standardów, mimo że wymagania w nich opisane często wzajemnie się pokrywają. ISO 22000 jest narzędziem, które pozwala na ujednolicenie tych wymagań, co w konsekwencji pozwala firmom oszczędzić pieniądze i czas potrzebny na utrzymanie różnych systemów.
Korzyści z wdrożenia ISO 22000:2005:
- wykazanie zgodności z prawem żywnościowym,
- obniżenie kosztów realizacji wymagań systemu bezpieczeństwa żywności w zgodzie z innymi
standardami w zakresie bezpieczeństwa żywności (np. IFS, BRC ), - ułatwienie pozyskiwania środków pomocowych z funduszy Unii Europejskiej,
- zwiększenie zaufania klientów i kontrahentów,
- poprawa organizacji pracy i komunikacji wewnątrz firmy,
- usprawnione zarządzanie firmy,
- wzrost konkurencyjności na rynkach krajowych i zagranicznych,
- uporządkowanie działań organizacji,
- redukcja kosztów - wzrost efektywności,
- ochrona interesów Państwa organizacji oraz konsumenta poprzez wytwarzanie wyrobów bezpiecznych
dla zdrowia, - ciągłe doskonalenie systemu - rozwój organizacji,
- wartość dodana pozostawiona przez kompetentnych audytorów.
QA Solutions - Aktualności
IFS Food wersja 8
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8 wersję standardu IFS Food.
FSSC 22000 wersja 6
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000.
Polityka prywatności Czytaj więcej
Klauzula informacyjna
Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.