FSSC 22000

Podstawowe informacje o FSSC 22000

FSSC 22000 to standard opracowany przez Fundację ds. Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności. Standard został zatwierdzony w 2010 roku przez GFSI (Globalną Inicjatywę Bezpieczeństwa Żywności) i opiera się na integracji normy ISO 22000, wymagań Technicznych Standardów ISO lub Specyfikacji Technicznych oraz dodatkowych wymagań specyficznych. 

Standard został opublikowany w celu ujednolicenia wymagań certyfikacyjnych i metodologii związanych z bezpieczeństwem żywności w całym łańcuchu dostaw.

FSSC 22000 pierwotnie opracowano do stosowania w organizacjach zajmujących się produkcją żywności, jednak publikacja dedykowanych specyfikacji technicznych obejmujących konkretne PRP różnych sektorów produkcji umożliwia stosowanie normy w wielu sektorach i czyni ją niezwykle elastyczną.

Certyfikacja FSSC 22000 obejmuje następujące kategorie:

  • hodowla zwierząt (kategoria A),
  • produkcja żywności (kategoria C),
  • produkcja pasz dla zwierząt (kategoria D),
  • catering (kategoria E),
  • handel detaliczny i hurtowy (kategoria F),
  • transport i magazynowanie (kategoria G),
  • produkcja opakowań i materiałów opakowaniowych (kategoria I),
  • produkcja substancji biochemicznych (kategoria K).

Zachęcamy do zapoznania się ze stroną standardu, na której znajdą Państwo dodatkowe materiały informacyjne:
FSSC.com

Dla kogo jest ten standard? -

Standard dedykowany jest dla przedsiębiorstw na poszczególnych szczeblach łańcucha dostaw począwszy od producentów przez przetwórstwo aż po hurtowników i detalistów oraz firmy cateringowe, produkcję opakowań i system transportowy.

Jak wygląda proces certyfikacji? +
Ile kosztuje certyfikacja? +
Jak długo ważny jest certyfikat? +
Gdzie można sprawdzić ważność certyfikatu? +
Czy można przeprowadzić audyt wraz z innymi audytami? +

Korzyści z certyfikowania FSSC 22000:

  • Kompatybilność i pełna integracja z innymi modelami zarządzania opartymi na normach ISO;
  • Spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa;
  • Eliminacja zbyt dużej liczby audytów w zakładach spożywczych;
  • Potwierdzenie wdrożenia systemu HACCP oraz systemu zarządzania jakością;
  • Zapewnienie ciągłego doskonalenia przez możliwość obserwacji wszelkich działań i wprowadzaniu korekty niezgodności;
  • Obniżenie kosztów poprzez systematyczne działania zapobiegawcze;
  • Poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie potwierdzenia o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości;
  • Zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących, dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze.

1. Kontakt z Działem Standardów dla przetwórstwa

Pierwszym krokiem jest kontakt z pracownikami Działu Standardów dla przetwórstwa w celu odpowiedniego dobrania standardu lub systemu z naszej oferty. W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny, mailowy lub wypełnienie formularza kontaktowego na stronie Kontakt.

2. Wypełnienie formularza aplikacyjnego

Formularz aplikacyjny dostępny jest do pobrania po prawej stronie (pod nagłówkiem "POBIERZ PLIKI"). Wypełniony formularz należy przesłać mailowo do pracownika naszego działu. Przekazane informacje pozwolą nam na przygotowanie dla Państwa odpowiedniej oferty.

Formularze aplikacyjne pozostałych standardów dostępne są do pobrania na stronie: http://qasolutions.pl/pl/oferta.

3. Oferta i podpisanie umowy

Przedstawiamy Państwu indywidualnie przygotowaną ofertę oraz zasady współpracy z naszą jednostką. Po podpisaniu umowy przystępujemy do procesu certyfikacji.

4. Planowanie audytu

W zależności od Państwa preferencji audyt może zostać przeprowadzony w formie zapowiedzianej lub niezapowiedzianej. Termin audytu zapowiedzianego ustalany jest w porozumieniu z Państwem, natomiast w przypadku audytu niezapowiedzianego informujemy Państwa jedynie o przedziale czasowym, w którym zgodnie z wymaganiami standardu, audyt powinien zostać przeprowadzony. Standard wymaga przeprowadzenia przynajmniej jednego audytu niezapowiedzianego w 3-letnim cyklu certyfikacji.

5. Audyt

Audyty przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym z zachowaniem wymaganych proporcji czasu poświęconego na audyt miejsca produkcji i ocenę dokumentacji.

6. Raport z audytu i zamknięcie niezgodności

Po zakończonym audycie otrzymujecie Państwo wykaz stwierdzonych niezgodności z terminem maksymalnie 28 dni od daty audytu na ich zamknięcie i przesłanie stosownych dowodów.

7. Decyzja certyfikacyjna

Całość dokumentacji audytowej podlega przeglądowi technicznemu w Jednostce Certyfikującej, w wyniku której zostaje podjęta decyzja o wyniku procesu certyfikacji. W przypadku pozytywnej decyzji zostaje wydany certyfikat.

Pobierz pliki