BRC wersja 8
Od 1 lutego 2019 roku obowiązuje nowe wydanie standardu BRC – wersja 8.
Globalna Norma Bezpieczeństwa Żywności BRC jest obecnie jednym z wiodących standardów dla zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności o powtarzalnej jakości. Rocznie na świecie certyfikowanych jest ponad 19 000 organizacji przez 1500 audytorów pracujących dla 64 jednostek certyfikujących. Nowe wydanie standardu wprowadza sporo znaczących różnic w porównaniu do poprzedniej wersji 7. Do głównych zmian należy zaliczyć:
- nacisk na poprawę kultury bezpieczeństwa żywności - obliguje najwyższe kierownictwo do opracowania planu rozwoju oraz ciągłego doskonalenia kultury bezpieczeństwa i jakości żywności;
- wprowadzenie obowiązku określenia systemu zgłaszania przez pracowników sytuacji zagrażających bezpieczeństwu żywności;
- organizacja audytów wewnętrznych – doprecyzowanie wymagań w obrębie planowania, częstotliwości, zakresu i oceny wyników przeprowadzonych audytów;
- zarządzanie dostawcami – zmiany obejmują zasady kwalifikacji i bieżącą ocenę dostawców surowców, opakowań i usług;
- nowe wymagania dotyczące monitoringu środowiska - uwzględniające ryzyko obecności patogenów i innych mikroorganizmów powodujących psucie się żywności;
- poprawa klarowności wymagań dotyczących stref wysokiego ryzyka i wysokiej ostrożności – wymagania te zostały zebrane w osobnym rozdziale standardu;
- rozdział 9 - wymagania dotyczące towarów handlowych. Moduł ten został włączony jako oddzielna sekcja standardu i wymaga od organizacji stosowania procedur ich zatwierdzania w celu zapewnienia, że produkty spożywcze są bezpieczne, zgodne z wymogami prawnymi i są wytwarzane zgodnie ze specyfikacjami. Wymagania tego rozdziału są dobrowolne i jeżeli organizacja chce zostać oceniona w tym zakresie, powinna z wyprzedzeniem poinformować o tym fakcie jednostkę certyfikującą.
- zapewnienie większej przejrzystości wymagań dotyczących zakładów produkujących karmę dla zwierząt domowych;
- zmiany w protokole audytu – ograniczenie możliwości wyboru formy audytu niezapowiedzianego do jednej opcji jako pełny audyt niezapowiedziany, obejmujący zakresem zarówno audyt dobrych praktyk produkcyjnych jak i przegląd dokumentacji.
QA Solutions - Aktualności
IFS Food wersja 8
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8 wersję standardu IFS Food.
FSSC 22000 wersja 6
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000.
Polityka prywatności Czytaj więcej
Klauzula informacyjna
Zmiany dotyczące przetwarzania danych osobowych, zgodnie z nowo obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679.